Načítám Akce

« Všechny Akce

JAPONSKÉ DNY VE VELKÉM MLÝNĚ: Slavnostní zahájení

9 listopadu | 17:00 - 20:00

Slavnostní zahájení Japonských dnů ve Velkém mlýně

Srdečně vás zveme na zahájení Japonských dnů. Večer zahájí Jeho Excelence, pan Kansuke Nagaoka, velvyslanec Japonska v České republice. Následovat bude vernisáž japonského umění Petry Vitáskové, Terezy Tsukahara-Symon a Seisuke Tsukahary.

Večer vyvrcholí promítáním filmu „ANPO: Art X War“ významné režisérky Lindy Hoaglund.

Datum: 9. listopadu 2024 v 17:00
Místo: Velký mlýn, Praha 8
Vstup zdarma (doporučujeme rezervaci místa zde: odkaz)

Tlumočení do českého jazyka: Marcel Koníček


O filmu „ANPO: Art X War“

Film ANPO: Art X War zkoumá umělecké reakce na americkou vojenskou přítomnost v Japonsku po druhé světové válce. Zaměřuje se na protesty proti smlouvě mezi USA a Japonskem. Film ukazuje, jak tyto změny ovlivnily japonskou společnost a umění.


O režisérce Lindě Hoaglund

Linda Hoaglund je oceňovaná režisérka a překladatelka, která vyrůstala v Japonsku. Její filmy byly promítány v prestižních muzeích, jako jsou MoMA a Guggenheim. Pracovala na titulcích k více než 250 japonským filmům, včetně Spirited Away a Seven Samurai. Ve svých filmech se zaměřuje na témata jako kultura, umění a poválečné vztahy mezi Japonskem a Spojenými státy.


Umělci

Tereza Tsukahara-Symon je umělkyně a designérka. Spojuje českou a japonskou estetiku. Studovala keramiku ve Vídni a v Japonsku. Zaměřuje se na tradiční techniky a filozofii wabi-sabi.

Petra Vitásková je česká umělkyně, která se specializuje na japonskou kaligrafii, je zakladatelkou České školy kaligrafie. Vede workshopy, kde se kaligrafie spojuje s meditací.

Seisuke Tsukahara je japonský básník a výtvarník. Vytváří vizuální básně. Jeho díla propojují haiku a počítačovou grafiku. Získal ocenění v Japonsku i Česku.


Tento projekt vznikl z přání aktérů, kteří se setkali ve Velkém mlýně, sdílet japonskou kulturu z dalšího úhlu pohledu. Velkou měrou je postaven na osobním zapojení účastníků. Díky podpoře Orientálního ústavu AV ČR, Japan Foundation a Městské knihovny v Praze bylo možné pozvat paní režisérku, zajistit technické vybavení, tlumočení, přednášku a workshopy pro školy. Vstup zůstal bezplatný, aby toto přiblížení japonské kultury bylo dostupné co nejširšímu publiku.

Podrobnosti

Datum:
9 listopadu
Čas:
17:00 - 20:00
Štítky Akce: